• komandiruote i uzsieni

    Komandiruotė laikinai dirbti į užsienį. Ką reikia žinoti? Komandiruotė laikinai dirbti į užsienį. Ką reikia žinoti?

    Reikia prisiminti, kad komandiruotės trukmė negali būti ilgiau negu 183 kalendorinės dienas ir per mokestinį laikotarpį nesumojamos, t. y. jei užsienio valstybėje nepertraukiamai praleidžiama ilgiau negu 183 dienas, toks išvykimas nelaikomas komandiruotė ir visos išlaidos, patirtos komandiruotės metu nelaikomos komandiruočių sąnaudomis.

    Komandiruotė laikoma ir darbuotojo išsiuntimas laikinai dirbti užsienio valstybėje, kuriai taikoma taip pat iki 183 dienų apribojimas.

    A1 formos komandiruojamiems darbuotojams sąlygas :

    1.       Darbuotojas įdarbintas darbdavio ir galioja Lietuvoje sudaryta darbo sutartis;

    2.       Įmonės veikla vykdoma Lietuvoje;

    3.       Darbuotojas dirba Lietuvoje;

    4.       Darbuotojas darbdavio siaučiamas į kitą valstybę narę;

    5.       Siunčiamas dirbti tam darbdaviui.

    6.       Iki siuntimo bent 1 mėn. darbuotojas buvo draudžiamas Lietuvoje;

    7.       Siuntimo trukmė neviršija 24 mėn.

    8.       Nėra siunčiamas pakeisti kitą darbuotoją.

    9.       Darbdavys moka už darbuotoją SODROS įmokos Lietuvoje

    10.   Darbdavys didelę veikos dalį vykdo Lietuvoje:

    10.1    buveinės registracijos ir administracijos buvimo vieta yra Lietuvoje

    10.2    administracijos ir samdomų darbuotojų darbo vieta ( ar Lietuvoje neatliekama tik vidaus valdymo veikla)

    10.3    sutartys, sudarytos vykdant veikla Lietuvoje ir užsienyje

    10.4    min. 10 procentų pajamų iš veiklos Lietuvoje per 12 pilnų kalendorinių mėn. iki siuntimo dirbti ( netaikoma naujoms įmonėms )

    10.5    veikla Lietuvoje trukmė ne trumpiau nei 2 mėn. per paskutinius 12 mėn. iki siuntimo

    10.6    ar darbdavys tęsia ekonominę veiklą Lietuvoje po siuntimo .

    A1 formą išduoda VSDF Užsienio išmokų tarnyba. Kreiptis turi darbdavys.

    A1 forma yra išduodama per 20 darbo dienų nuo visų dokumentų gavimo.

    A1 forma išduodama max. 2 metams + ne ilgiau, negu galioja D viza.

    Reikia prisiminti, jeigu A1 darbuotojui nėra išduodama, tai socialinio draudimo įmokas reikia mokėti ne Lietuvoje, o toje šalyje, į kurią asmuo siunčiamas dirbti. Norint išvengti dvigubo apmokestinimo „Sodrai“ reikia  pateikti  A1 pažymėjimo originalą, kitaip asmuo nuo veiklos Lietuvoje mokesčius turės sumokėti toje šalyje, kurioje išduotas A1 pažymėjimas.